För ett extra bra skydd, ta en titt omkring dig

Protect yourself from the sunNär du försöker att skydda dig mot solen handlar det inte enbart om vad du har på dig, vad du har smort in dig med eller hur länge du vistas direkt i solen. Givetvis är det bästa att sitta ned i skuggan under de varmaste timmarna men det är även viktigt att tänka på vilken miljö du faktiskt har omkring dig och hur den påverkar när det kommer till solning. En del miljöer är mer reflekterande än andra vilket leder till att du snabbare bränner dig. Störst risk att börja utveckla malignt melanom är under de veckor då man satsar på att snabbt få mycket färg på kroppen. Det handlar alltså inte om de som ständigt är ute i solen genom exempelvis kroppsarbete utan om de som letar upp solen för att få så mycket färg som möjligt på kroppen

Det finns en del faktorer i miljön som påverkar dig ännu mer när det kommer till om du blir bränd eller inte. Dessa faktorer spelar stor roll och det gäller att du ser dig omkring. Till exempel så kan sand, snö, vatten och sol reflektera solens strålning. Det innebär som exempel att UVA-strålningen kan vara betydligt högre under en skidresa i Alperna än den är när du befinner dig hemma i Sverige. Det innebär även att de som vistas vid till exempel en sandstrand måste vara mer försiktiga än de som endast går omkring på en gata i centrum. Vatten reflekterar solljuset väldigt mycket och det leder bland annat till att man snabbare får färg men även att man får fler brännskador.

Därför är det viktigt att du smörjer in dig även när du ska bada. Det finns många olika solkrämer som även erbjuder ett skydd i vattnet och som sitter kvar när du simmar omkring i det blå, man kan inte vara nog försiktig.

Leave a Reply