Hur skyddar solkräm huden?

sunscreen skinDe flesta är medvetna om att man kan smörja in sig med solkräm för att undvika att bli bränd i solen. Detta ger givetvis inte ett 100 procent tillförlitligt skydd men det är trots det ingenting som man bör hoppa över. En vanlig myt kring solkräm är att man inte blir lika brun som annars när man använder sig av solkräm. Detta stämmer inte och det är enkelt att få färg både med solkräm och utan för de allra flesta människor. Solkrämen är inte en bidragande faktor till att man inte får färg på kroppen, däremot gör den din solning till en betydligt skönare upplevelse.

Krämerna fungerar så att de kan innehålla ett fysikaliskt eller kemiskt solfilter. Oftast innehåller krämerna båda delarna men det gäller att man läser på förpackningarna för att man ska kunna förstå vad det innebär och vilket skydd som krämen kommer att ge dig. Krämerna innehåller ofta zinkoxid eller titanoxid vilket är ljusa pigment som tillförs huden och de fungerar som ett filter genom att de reflekterar den ultravioletta strålningen från omgivningen. Dessa typer av krämer är ofta vita en liten stund på huden efter att du har smort dem på din kropp. Det försvinner dock efter ett tag.

Det finns även krämer som absorberar den farliga strålningen och omvandlar den till infraröd stråle. Det vill säga värme som avges till luften och därefter transporteras den bort av blodcirkulationen. Du kan räkna med att de flesta krämer skyddar mot både UVA och UVB-strålar. Det är UVB-strålningen som kan ge de skadliga effekterna som exempelvis brännskador på huden medan UVA-strålningen får din hud att åldras fortare än den annars skulle ha gjort. Båda typer av strålningar anses medverka till utvecklingen av hudcancer och det är därför mycket viktigt att du skyddar dig. Solkräm är en bra hjälp.

Leave a Reply