Myter om solen

En grundbränna skyddar

Myths about sunFalskt. En grundbränna skyddar dig inte mot solen. Det hjälper dig inte att sola solarium innan du utsätter dig för solen, istället måste du vänja dig med solen långsamt och inte exponera huden för fort för att låta den bygga upp ett skydd.

Solning ger inte dödliga typer av cancer

Falskt. Även om huden och andra genetiska faktorer spelar in ökar exponering av solljus din risk för cancer med hela 90 procent.

Solljus är farligare för barn och ungdomar

Sant, de har ännu inte hunnit utveckla det pigment som krävs för att de ska vara skyddade mot solen. Ju tidigare man börjar sola desto mer ökar risken för att man senare ska få hudcancer.

UVA-strålningen är inte farlig, bara UVB

Båda typerna av strålning är farliga och kan leda till olika typer av cancer. UVA strålningen kan som exempel leda till den mycket fruktade hudcancersjukdomen melanom. Därför gäller det att använda solkrämer som skyddar mot båda de olika strålningarna.

Nya solarium är säkrare

Det stämmer inte och det finns ingenting som stödjer att det skulle vara säkrare för din kropp att sola i ett nyare solarium istället för i ett äldre solarium. Det minskar inte risken för att du får cancer.

Du kan bara få hudcancer om du bränner dig i solen

Falskt. Strålningen skadar din hud oavsett om du har bränt dig eller inte. En brännskada i solen är din huds sätt att visa att du har blivit inflammerad av en farlig strålning. Att du bränt dig många gånger ökar risken för att du ska senare få cancer.

Solning ger din kropp mängder med D-vitamin

Det är sant. Dock får kroppen i sig tillräckligt med D-vitamin under de stunder som man ofrivilligt vistas i solen. Därför är det inte nödvändigt att man spenderar timmar i solen.

Leave a Reply