Vad är solsting?

What is sunstrokeSolsting är någonting som de flesta någon gång har drabbats av. Det börjar ofta med att man känner sig lite snurrig när man reser sig upp efter att ha legat i solen ett längre tag. Detta är dock ett mycket farligt tillstånd och det är viktigt att man ser till att undvika solsting samt vet när det är dags att kontakta läkarvård. Solsting kan till och med vara livsfarligt.

Det uppstår på grund av att kroppen inte längre klarar av att naturligt reglera värmen och styra sin inre temperatur. Man kan säga att kroppen blir överhettad. Det är ofta väldigt varmt ute och luftfuktigheten är hög. En av de uppenbara lösningarna på problemet är att man ser till att dricka mer när det är varmt ute och alltid håller en vattenflaska i handen. Du kommer inte behöva gå på toa lika mycket utan vätskan tas istället om hand om på andra sätt och den avdunstar. Om du kissar färre gånger än vanligt behöver du dricka mer, om du istället kissar lika många gånger som vanligt så har du en bra vätskenivå i kroppen.

Kroppen behöver gradvis vänja sig vid värmen och den brukar ha anpassat sig ungefär efter en vecka i ett varmare klimat. Därför är det störst risk att du får solsting precis när du reser iväg på semestern. De symptom som du kan få som visar att du har fått solsting är huvudvärk, illamående och kräkningar, yrsel, irritation och förvirring, synstörningar, snabb puls och rödflammig eller torr hud.

Det du behöver göra när du har fått solsting är att komma till en sval plats och se till att kyla ned kroppen. Detta kan du till exempel göra med svala handdukar. Om det är riktigt allvarligt behöver du även se till att uppsöka sjukhus och få professionell hjälp.

Leave a Reply